Att designa en trädgård

Standard

Trädgårdsdesign är inte bara något man gör för att få en estetiskt tilltagande trädgård, utan kan även resultera i något mer lättskött och funktionellt. Och medan det finns många olika sätt att tackla trädgårdsdesignen kommer här några användbara tips på hur man kan tänka och göra.

Det är alltid bra att börja med en skiss av trädgården. Ta helst ganska noggranna mått för att få bättre koll på vad som eventuellt kan få bra plats där. Skissen kan göras för hand eller på datorn. Gardena har ett bra verktyg för just detta. Se till att inkludera saker som redan finns i trädgården, som träd, rabatter, stenar och annat som kan påverka vilka möjligheter man har.

Tänk nu på vilka förutsättningar tomten har. Detta börjar så klart med storlek och utformning, men även jordtypen och eventuell lutning kan vara faktorer som spelar en viktig roll i trädgårdsdesignen. En kraftig lutning i ett område kan till exempel vara en perfekt plats att bygga en snygg trapp av trä eller sten. Och jordtypen kan informera om vilka sorts växter som kommer att trivas bäst där.

Börja nu tänka vilka växter som skulle göra sig bra i trädgården och vilka områden som bör avsättas för gångar eller bara tomrum för att snabbt och enkelt kunna ta sig runt i trädgården. En bra trädgård har balans mellan båda dessa aspekter.

Tillsammans med växterna är det också klokt att planera belysningen även i ett tidigt skede. Titta i butiker som La Vanille och se vilka lampor som skulle göra sig bäst både utseendemässigt och rent funktionellt. En del belysning passar bättre när de är en del av arrangemanget. Men andra gånger ser bättre ut när belysningen är nästan osynlig.