Belysningstips till trädgården

Standard

Att sätta upp belysning i trädgården är något som verkligen är på mode idag. Det är speciellt vackert på våren och sensommaren då det inte är så väldigt ljust på nätterna och blommor och andra växter är i toppform. Här kommer några tips på vad man bör tänka på när man belyser trädgården.

Funktionaliteten är oftast den bästa utgångspunkten. Sätt ljus så att de lyser upp de områden som kommer att gås på medan man är utomhus. Har man till exempel en gång i trädgården, till exempel av grus eller  sten, är detta ett perfekt område att sätta upp belysning kring.

Stämningsaspekten är ju också viktig, speciellt om man har en uteplats man gillar att använda även på kvällarna. Vill man skapa en mysig stämning gör man det bäst genom att använda lite varmare sken. En lågt placerad ljuskälla lyser ofta upp bra utan att störa, men har man något som ett bord och ett par stolar kommer man nog vilja ha ljus som kommer ovanifrån också.

Trädgårdsbelysning kommer i många olika varianter, allt från små diskreta lampor man sätter i rabatten till stora lyktstolpar, och det gäller att hitta den som skapar bäst resultat. Att välja rätt typ av belysning är många gånger den stora utmaningen och det gäller att tänka noga på hur det kommer att se ut innan man väl sätter dit ljuskällorna.

Precis som när man håller på med belysning inomhus är det ofta fallet att flera mindre ljuskällor gör ett bättre jobb än en stor. Men i slutändan är det ju vad som ska belysas som verkligen avgör vad det är man bör satsa på.

Det finns mycket man kan åstadkomma med trädgårdsbelysning beroende på vilka förutsättningar man har. För fler praktiska tips kring detta kan man ta en titt här.