Börja så vårens frön

Standard

Att så frön är inte så enkelt som att stoppa ned ett frö och vattna för att hoppas att de skall börja växa till en planta en vacker dag. Beroende på vad det är för något spännande och vackert i blomster- och grönsaksväg du vill odla så är tillvägagångssättet viktigt att känna till.

PlanteringNär det gäller vissa växter är det inte en bra idé att starta för tidigt. Perenner gror först efter kyla. Samma saker gäller för pelargoner och många grönsaker. När det gäller buskar och träd så krävs det fler turer av växlande temperaturförhållanden. Det tar helt enkelt tid för fröet att utvecklas och det rekommenderas för ovan nämnda växter att man startar tidigt på året, förslagsvis redan i januari. För de flesta andra växter skall man inte starta lika tidigt. Sent i mars eller tidigt i april är klokare eftersom ljuset är en viktig faktor. Om växterna inte får rätt mängd ljus kommer de på sikt bli svårhanterliga vilket är ett ödesdigert misstag.

Många fröer kan man så direkt utanför huset eller i trädgårdslandet. Grönsaker såsom morötter, rädisor och rödbetor går inte att förgro eftersom roten måste vara intakt. Om du skall så direkt måste du tänka på att jorden har rätt temperatur. Vissa rotfrukter gror inte alls om jorden är för varm. Spenat, rödbetor och rädisor går bra att sätta i jord tidigt medan bönor kräver 15 grader vilket inte alltid är lätt. Vissa frön kräver ljus medan andra kräver kyla och blötande innan de sås. Det bästa rådet är helt enkelt att gå igenom fröförpackningen noggrannt och följa instruktionerna. De anger tydligt tillvägagångssättet och vilka förutsättningar och medel som krävs.

Om du skall så i krukor så fyller du helt enkelt krukan med den jord som rekommenderas för fröet i fråga. Jorden skall inte vara för kompakt i alla lägen och det är viktigt att vara noggrann med vattningen. Låt till exempel krukorna stå på ett underlag med vatten under så att de kan få vätska underifrån. Krukorna kan stå täckta eller i ett litet växthus om du har den möjligheten. Det är av yttersta vikt att krukorna inte torkar ut, men samtidigt skall de heller inte bli översvämda av vatten.

När ditt frö börjat grott och de så kallade hjärtbladen fått en form och struktur kan det vara bra med en dos av näringslösning under en period. Det är då ytterst viktigt med god ljustillförsel så att plantorna får volym och glans. När plantan fått fler bladpar kan det vara läge att plantera om växten i plantjord. Om du odlar lök och knölväxter behöver du inte plantera om. De kan stå kvar i krukan ytterligare en säsong varefter omplantering kan ske.