Bygga friggebod i trädgården

Standard

En friggebod kan vara ett fantastisk tillskott till nästan vilket trädgård som helst. Men innan man beslutar sig för att sätta upp en kan det vara bra att tänka på både det ena och det andra.

Användningsområden

Går man i tankarna på att bygga en friggebod redan har man säkert också en idé på vad den ska användas till. Men behöver man lite inspiration i detta område finns det mycket man kan välja mellan. Det kan vara allt från en vedbod eller snickarverkstad till ett lusthus eller lekstuga. Man kan även välja att bygga det som en bastu, men då är det ofta smart att köpa en monteringsfärdig variant så blir bygget betydligt enklare.

Regler för friggebod

Det fina med en friggebod är att man inte behöver bygglov för att börja bygga. Och så länge man håller sig bortom 4,5 meter från grannarna behöver man inte söka deras medgivande heller. Men det finns tydliga regler vad gäller storleken som man måste uppfylla. Till att börja med får ytan den tar upp på tomten inte överskrida 15,0 kvadratmeter. Den får också vara max 3,0 meter hög från marken upp till taknocken. En friggebod måste också vara en fristående byggnad och får därför inte byggas ihop med en annan byggnad på tomten.

Viktigt med bra grund

Även om man köper en friggebod som en byggsats måste man fortfarande förbereda grunden innan man kan börja montera ihop den. Placera den på en plats där vattnet lätt kan rinna bort från byggnaden. Gräv bort det översta lagret jord och ersätt detta med grus på en yta som är något större än själva byggnaden. Ett antal betongplintar är ett betydligt enklare alternativ till en riktigt betongplatta och räcker gott och väl för en friggebod.