En barnvänlig trädgård

Standard

Har man små barn som ränner runt hemma är ju trädgården även en plats för dem att leka och umgås. Vill man ha en barnvänlig trädgård finns det lite extra att tänka på, speciellt i planeringen av den.

Lekplats

Har man en ganska stor trädgård kan man absolut göra en del av den till mer av en lekplats för barnen. För att åstadkomma detta kan man exempelvis göra en liten inhägnad med ett litet men vackert staket där man sedan ställer in saker som en sandlåda, en gungställning och kanske även en lekstuga. Är man inte så händig när det kommer till snickeri kan man alltid köpa en färdigbyggd.

Växter

Med barn i trädgården kan det ju ibland gå lite vild till,  det är något som alla föräldrar har lärt sig. Av denna anledning är det bra att satsa på tåligare växter och man bör absolut undvika alla giftiga trädgårdsväxter.

Grönsaksland

Det finns många små barn som är fascinerad av att man kan odla sin egen mat hemma. Att sätta upp ett litet, eller stort, grönsaksland där de kan få hjälpa till och se hur saker och ting växer ger dem nyttiga kunskaper för framtiden. Och att sedan få äta det man odlat själv är ju alltid något extra speciellt. Vill man ge barnen ansvar över en del av grönsakslandet kan man satsa på mer lättodlade sorter där till att börja med, som rädisor, pumpa och morötter.

Klätterträd

Det är ju också ett väldokumenterat faktum att barn gärna klättrar i träd. I ett perfekt klätterträd sitter de lägsta grenarna lågt nog att få tag på utan stege. För barn kanske det behövs lite hjälp av av en vuxen för att nå upp till att börja med. Nu är det ju svårt att bara skaffa ett klätterträd då det tar tid för ett träd att bli stort nog för att vara ett bra klätterträd. Har man dock turen att ha ett fågelbärsträd eller kanske till och med en ek på tomten har man riktigt goda förutsättningar för klättring.

Badbassäng

Är det något barn verkligen gillar är det ju att plaska runt i vatten. Detta kan man ganska enkelt fixa genom att skaffa en uppblåsbar simbassäng och fylla upp med trädgårdsslangen. Dessa bassänger finns i en mängd olika storlekar, så oavsett hur gamla eller många barnen är kan man alltid hitta en storlek som rymmer tillräckligt med vatten.

Studsmatta

Studsmattan är också något som barn kan ha otaliga timmars nöje på. Även dessa finns i många olika storlekar och kan rymma flera hoppglada barn på en och samma gång. Tänk dock på att skaffa en sådan med skyddsnät runt så att ingen faller ned på marken av misstag.