En finare uppfart

Standard

En tråkig och stökig uppfart välkomnar dig inte när du kommer hem. Du blir inte pigg och glad av att köra in på uppfarten och behöva väja för cyklar och leksaker. I år kan det vara dags att äntligen styra upp tomten!

Underlaget

Asfalt må vara relativt underhållsfritt men den blir snabbt ful med åldern och när den väl behöver åtgärdas är det svårt att göra själv och kostar pengar. Om du har dålig asfalt i det kanske det är dags att byta och välja grus eller markplattor istället. Du behöver gräva ut tomten ordentligt och hyra en vibrationspadda för att platta till de olika bärlagren. Uppbyggnaden är densamma oavsett om du ska anlägga grusplan eller markplattor.

Organisera uppfarten

Om du har problem med att barnens eller din egen cykel hamnar i vägen kan du skruva upp ett cykelställ mot garage- eller husväggen. Är du orolig för stöld är det också lätt att låsa fast cykeln i cykelstället så står de säkra på natten och du frigör utrymme i garaget.

Skaffa en står trä- eller plastlåda där barnens leksaker eller där trädgårdsverktygen kan förvaras mellan användningstillfällena. Alternativt kan du bygga en bygglovsbefriad friggebod på 15 kvadrat, eller köpa en färdig byggsats, för större verktyg och maskiner.

Dekorationer

Piffa den nya eller uppfräschade uppfarten med blommor och belysning. Vill du inte dra fast installation för trädgårdsbelysning kan du få lagom ljusmängd med solcellsbelysning. Markera uppfarten med stora utomhuskrukor och plantera lättodlade blommor och gröna växter. Krukorna får inte stå ute under vintern och behöver tömmas på jord så att frosten inte får dem att spricka.

Vill du gå steget längre kan du anlägga en lägre mur längs sidorna för att markera uppfarten tydligare. Du behöver oftast inget bygglov för en mur som är under en meter hög men undersök gärna detaljplanen i ditt område innan du påbörjar processen.