Mer sol och ljus i hemmet

Standard

Ett ljust hem är ett välkomnande hem. Man trivs bättre, helt enkelt. Och kan man få in mer naturligt ljus i hemmet, kommer även kroppen att må bättre.

sh_room_home_clean_121011970

Alla är beroende av solen. Vi människor kan inte producera D-vitamin själv, det mesta får vi faktiskt genom att utsätta oss för solljus. Därför är det många i Sverige som får d-vitaminbrist under vintermånaderna när solen knappt syns på ett halvår. Man kan också få brist under resten av året bara genom att sitta inne mycket och gå i heltäckande kläder.

Ett sätt att ta in solen är så klart stora och rena fönster. Föroreningar på fönstren förstör insläppet mer än man tror. För att hålla det rent kan man anlita företag som kommer förbi två-tre gånger om året och putsar alla fönster. Har du en speciellt mörk plats i huset kan du till och med fundera på att öppna upp och sätta in ett nytt fönster.

Det senaste in om teknikbranschen är ett speciellt ljussystem som man kan installera i hemmet. Systemet fångar upp solljus utifrån och leder det in i huset. Bor man i souterränghus eller har mycket skugga i gården kan man få solljus i flera rum och lysa upp rummet med naturligt ljus. Systemet är skapt av Parans och det finns i flera utförande. De använder sig av ett system som hämtar solljuset från taket och kan föra ned det till andra våningar.

Ett annat sätt man kan lura in ljus och sol är genoms speglar. Man skapar även mer rymd i hemmet genom att hänga upp speglar. Använd gärna flera speglar så de kan reflektera varandra. Ibland räcker det också att ha reflekterande ytor såsom högblankt golv och tak, samt en glasskiva på soffbordet för att fånga ljusstrimmor.

En sista utväg är att åtminstone få in artificiellt ljus i hemmet. Mörka hörn, hallar och stora garderober borde få mer belysning. Du kan använda dig av dimbara taklampor i rum där du inte alltid vill ha största möjliga ljusstyrkan. I garderober kan du sätta in LED-lister som du klistrar fast, de går också att klippa ned till lämplig längd. Det som är det viktigaste är att hemmet känns upplyst när du behöver det.