Skapa tomtgränser

Standard

Ibland är grannen lite för närgången. Kanske springer deras hund in på din tomt, eller så vill du skapa insynsskydd och en privat sfär.

hedge_413248255

Innan vi ger några alternativ är det viktigt att veta att det finns regler och lagar kring detta. Inom vissa radhusområden och i vissa kommuner kan det vara strikta regler på hur man får ändra sin tomt och sitt hus.

Försök alltid att vara på god fot med grannen. I slutändan bygger mycket av reglerna på att man är överens om ändringen man tänker göra. Om ditt staket eller liknande skymmer sikten för grannen, kan denna neka dig tillåtelse att resa det. Se därför till att alltid diskutera med grannen eller grannarna innan du köper material och börjar gräva. Skriv gärna ett avtalsservitut med grannen för att skydda dit bygge om grannen skulle flytta.

Ett av de enklaste sätten är att resa ett staket. Så länge de är under en viss längd brukar man inte ens behöva söka bygglov. Vilken längd som gäller kan variera mellan kommuner.

Plank innebär mindre genomskinlighet och det är högre. Ibland behövs bygglov och ibland inte. Detta måste man kolla upp innan.

”Definitionen för plank är att genomsiktligheten är mindre än de ovanstående för staket. Plank kräver bygglov men det finns undantag. För att till exempel skydda sin uteplats är det tillåtet att utan bygglov bygga ut ett plank 3 meter från huset, med en höjd på 1,8 meter så länge planket inte är närmare tomtgräns än 4,5 meter.”

Ett annat alternativ är att köpa en färdigodlad häck. Man behöver inte hålla på att odla och så frön och se hur långsamt det växer för varje år. Plantinavia har flera olika häckalternativ som kan levereras direkt till dörren. Vilken häck man väljer beror på hur mycket skötsel man är villig att lägga ned, hur högt man vill att det ska vara och vilken budget man har.