Snygg ute

Standard

Nu tittar solen fram och snön har smält bort på de flesta ställen i Sverige. Och plötsligt kan man se gräsmattan och får drömmar om att ligga ute på en solstol och njuta av sin trädgård.

Varje år brukar man vilja piffa upp utsidan av huset och trädgården. Det ska inkomma något nytt och spännande. Vilka är de mest effektfulla fixen man kan göra på utsidan?

Nytt tak

Det är så klart en lite kostsammare historia än att plantera pelargoner i rabatten nedanför huset, men det är en långlivad investering som kan hjälpa till mer huskostnaderna samtidigt som det blir snyggt.

De flesta takmodeller kan man lägga själv. Förut brukade man rekommendera att man tog in hantverkare som lade plåttak som skulle falsas, och många företag rekommenderar fortfarande det. Det finns dock varianter som är lika lätta att lägga som tegel, och som kostar betydligt mindre än ett vanligt plåttak.

Fasadbelysning

Sätt fokus på ditt  hus på kvällarna. Fasadbelysning kan lysa nedåt, uppåt eller åt sidorna. Det är väldigt stiligt, och ger bra effekt, när man har lampor som lyser både uppåt och nedåt. Ditt hus ser mer levande och inbjudande ut när det lyses upp på kvällarna. Det fungerar också som en liten avskräckare för tjuvar som gärna vill ha helt mörkt omkring sig när de ”arbetar”. Det signalerar också att någon är hemma vilket brukar räcka för att tjuvarna ska undvika ditt hus.

Vid ingångar, balkonger och altaner är det snyggt med vägglampor som står ut från väggen och lyser lite starkare. Mellan fönster och större väggytor brukar man hellre sätta lampor som sitter nära väggen och ger ett dovare sken.

Uppfarten

Sist men inte minst kan man pigga upp uppfarten. En asfalterad uppfart ser tråkig och stel ut. Den kommer också behöva läggas om inom några år då marken har fått asfalten att spricka och skapa bulor/gropar.

Gör en grusad uppfart istället. Det kräver inte mer jobb än man hinner med på en helg och resultatet är lyxigare och snyggare. Eller så kan man välja stenplattor istället. Det är skönt att gå på och har minimalt med underhåll om man gör grundjobbet ordentligt. Tänk bara på att välja tillräckligt stora plattor så de orkar hålla vikten av en eller flera bilar, annars kommer de att spricka och behöva bytas ut.